Termékfejlesztést támogató megoldások az Autodesk Fusion 360-ban 

A Fusion 360 CAD/CAM szoftver a különböző számítógéppel támogatott műszaki rendszerek összessége, amely elsősorban a jól ismert gépészeti tervezést, gyártástervezést és mérnöki szimulációs folyamatokat foglalja magába. A 360, mint egy teljes kör központi szöge a különböző munkafolyamatok összekapcsolódását szimbolizálja: Tervezés közben az egyes modulokból egyszerűen átléphetünk vagy vissza is egy módosításhoz. A modulok egymáshoz szorosan kapcsolódnak, így a változtatások átvezetődnek a többi modulnál is. 

Fusion 360 tervezőrendszer felépítése és bővítményei 

A Fusion 360 alapverziója lefedi az alapvető tervezési/gyártási és NYÁK tervező feladatokat (ábrán vörös körrel határolt terület), a bővítmények segítségével pedig kiegészíthetjük az alapverzió funkcióit. A Fusion 360 for Product Design egy olyan elérhető komplex csomag, amely a terméktervező, szimulációs és termékadatkezelő modult is magába foglalja. 

Bepattanó kötés tervezése a Fusion 360 Product Design bővítményével 

A Fusion 360 Product Design bővítmény speciális eszköztárral rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy gyorsan automatizálja, illetve összetett paraméteres jellemzőket, alaksajátosságokat állítson elő a műanyag alkatrészek tervezésében. Fejlett eszközök érhetőek el az összetett műanyag elemek tervezésének automatizálásához, bonyolult mintázatok létrehozásához, és alakmódosító tulajdonságok hozzáadásához a tervekhez.  

A bővítmény segítségével gyártástudatos tanácsokat is kaphat a termék teljesítményének javításához és a tervek előkészítéséhez a gyártáshoz. A hálómodellekből gyorsan és egyszerűen testmodell konvertálható, illetve a gyakran ismétlődő tervezési műveleteket elmenthetjük előbeállításként ún. preset-ek formájában. 

Fusion 360 különböző szimulációs esettanulmányai 

Az Autodesk Fusion 360 Simulation Extension szimulációs tanulmánytípusok készlete, amely gyártás előtt segít annak kiderítésében, hogy a 3D-s terv elkészíthető-e, vagy hogyan teljesíthet valós körülmények között. 3Ds tervek teljesítményét és gyárthatóságát lehet ellenőrizni, hogy azok megfelelnek a valós körülmények követelményeinek a szerkezeti, termikus és explicit szimulációs eszközök segítségével.  

Összesen 11 különböző tanulmány érhető el jelenleg a Fusion 360 ban. Létrehozhatunk klasszikus statikus vizsgálatot vagy kihajlást, ellenőrizhetjük a sajátfrekvenciát, illetve hőszimulációt vagy hőfeszültség analízist is végezhetünk. NYÁK tervezésnél elérhető a hűtés ellenőrzése, a hűtőbordák és aktív hűtőegységek teljesítményét ellenőrizhetjük a nyomtatott áramköri tervünkön. Nemlineáris, kvázistatikus esemény, vagy dinamikus esemény szimuláció is létrehozható. Topológiai optimalizálására is van lehetőségünk, a meglévő terv tömegcsökkentési lehetőségeit vizsgálva. A szimulációs bővítmény fröccsöntési szimulációs tanulmányokat is tartalmaz, amelyek segítenek a fröccsöntött alkatrész gyártási peremfeltételek ellenőrzésére. 

Tervezési munkafolyamat tervezése és ellenőrzési lépcsők beállítása a 
Fusion Manage Extension segítségével 

A Manage Extension lehetővé teszi a folyamatkezelés használatát a Fusion 360-on belül a tervek, rajzok és a változtatási rendelések kezelésére. A bővítmény segítségével cikkszámokat rendelhet a tervekhez és rajzokhoz. A cikkszámok lehetővé teszik a kapcsolódó tervek és rajzok nyomon követését folyamatkezelési munkafolyamatokon és életciklus-állapotokon keresztül. A Fusion 360-on belül is létrehozhatunk módosítási parancsokat a tervezési és rajzi változások nyomon követéséhez. A folyamatkezelés segítségével a változtatásokat beküldhetik, feldolgozhatják, felülvizsgálhatják és jóváhagyhatják a kiadásra a munkacsoport tagjai. 

Összességében látható, hogy a Fusion 360 for Product Design csomag egy optimális választás azon meglévő vagy leendő felhasználók számára, akik egy platformon szeretnék kezelni a tervezési, ellenőrzési és a fejlesztési folyamatokhoz kapcsolódó feladatokat.  

A termékkel kapcsolatos további kérdését, árajánlat kérését az alábbi linken küldheti el kollégánknak!

Tóth Sándor Gergő 

Arkance Systems Hungary Kft.