Nemrég jelent meg az Inventor 2024.2-as frissítése, ami hibajavítások mellett sok új funkciót és beállítási lehetőséget is hozott magával.

Komponensek gyors másolása és cseréje összeállításban

Összeállítási környezetben a Productivity eszközcsalád tovább bővült a Save and Replace All paranccsal, amivel a Save and Replace parancshoz hasonlóan lehet gyorsan alkatrészeket vagy részegységeket egy új másolatra cserélni, azonban most már nem csak a kijelölt elem lesz lecserélve, hanem a kijelölt elemből előforduló összes példány az összeállítás azon szintjén, ahol a kijelölt elem is megtalálható.

Ütközésvizsgálat

Az ütközésvizsgálat új opcióval egészült ki, amelynek ki-be kapcsolásával lehet szabályozni, hogy a menetek hosszát hogyan ellenőrizze a szoftver.

Modell egyszerűsítés

A Simplify parancsban a „Break link with base component” opcióval akár az egyszerűsített modell létrehozása közben, akár a parancs utólagos szerkesztésekor meg lehet szakítani véglegesen a kapcsolatot az az egyszerűsített modell és az eredeti modell között.

AnyCAD import

Idegen modellek asszociatív hivatkozással történő beépítésre során, a darabjegyzékben felül lehet írni a beolvasott komponensek iTulajdonságait, így ki lehet tölteni a hiányzó- vagy megváltozott értékeket.

Lemezteríték exportálás

Lemezteríték exportálása esetén a választható fájl formátumok listája a dxf, dwg és sat mellett kiegészült a STP formátummal.

Coil parancs

Coil parancs létrehozásakor bekapcsolható, hogy a vázlatok maradjanak láthatóak és így egyből újra fel lehet használni azokat. Ez a lehetőség akkor hasznos, amikor több spirált is létre kell hozni ugyanazon vázlatok felhasználásával.

iAssembly

Az iAssembly támogatja a Finish parancsok kezelését, így az egyes verziók esetében meg lehet változtatni a Finish parancs paramétereit.

Rajzi darabjegyzék

Műszaki rajzban felhelyezett darabjegyzék felett mozgatva a kurzort, illetve sorok kijelölése esetén a szoftver megmutatja az aktuális sorhoz vagy kijelölt sorokhoz tartozó elemeket a rajzon és a családfában, így sokkal egyszerűbbé válik a keresés.

Rajzi nézetek

A rajzi nézetek megjelenített címkéjét bármikor pontosan vissza lehet helyezni az alapértelmezett pozíciójába a Restore View Label paranccsal.

Kirészletezés

A kirészletezés pozícióját már létrehozás közben is lehet rögzíteni a nézethez az Attach Fence opcióval, nem csak a létrehozást követően.

Méretezés vázlatban

A kiadódó méretek értékét is lehet másolni, majd a másolt értéket akár a többi méretbe is fel lehet használni.

Vázlatkészítés

Élek vetítése közben a Shift billentyű lenyomásával lehet befolyásolni, hogy a vetített görbe normál- vagy szerkesztő vonal legyen. A Shift billentyű a szerkesztő vonal opció ellentétét eredményezi, így, ha a szerkesztővonal opció be van kapcsolva és lenyomjuk a Shift billentyűt, akkor a levetített görbe normál vonal lesz, ha pedig a szerkesztővonal opció ki van kapcsolva és úgy nyomjuk le a Shift billentyűt, akkor a levetített görbe szerkesztő vonal lesz.

Vázlat blokkok

Ha a kurzort egy blokk fölé visszük a családfában, akkor az Inventor kiírja a blokkban kitöltött description tulajdonság értékét, így könnyebb beazonosítani a blokkokat.

GPU Ray Tracing

A GPU alapú Ray Tracing fotó renderelést a visszajelzések alapján optimalizálták és az eddigi pre-release státuszból teljes értékű funkcióvá vált.

Gyorsbillentyűk

A gyorsbillentyűk beállításánál rá lehet keresni a parancsok nevére, így sokkal gyorsabban meg lehet találni egy parancsot, mint a listában görgetve.

Paraméterek

A Parameters ablakban lehet szűrni a paraméter listát keresési feltétel alapján. A szoftver a paraméterek összes tulajdonságában keres, de akár adott oszlopra is lehet korlátozni a keresést, valamint több keresési feltételt is meg lehet adni egyszerre.

Mérés

A mérés parancs több új hasznos funkcióval is bővült:

  • le lehet mérni egy vázlat pont és egy görbe felület távolságát
  • a kivonás paranccsal ki lehet vonni az aktuális mért értéket az összeadott értékből
  • összeállítási környezetben alkatrész vagy komponens kiválasztása esetén a mérés parancs a kiválasztott elem tömegét is megmutatja
  • párhuzamos elemek mérésekor a távolság mellett az X, Y, Z komponensek is megjelennek

iLogic Design Copy

Az iLogic Design Copy segítségével történő másolás során ki lehet választani, hogy mely elemek legyenek átnevezve és melyek ne. Amennyiben a forrás mappa megegyezik a cél könyvtárral, abban az esetben azok az elemek, amelyek nem kerülnek átnevezésre, azok nem is lesznek lemásolva, így egyszerűen szabályozható, hogy melyik komponensből jöjjön létre másolat és melyikből maradjon meg az eredeti.

iLogic rule

Az Inventor feltűnteti az állapotsorban az esemény hatására éppen futtatott iLogic kód nevét és azt, hogy melyik dokumentumban fut a kód, így könnyebben nyomon lehet követni iLogic kódok működését.

FARKAS ATTILA

Értékesítési és technikai tanácsadó

tel.: +36 30 559 0497

attila.farkas@arkance-systems.com