Napjainkban a tervezői munka is átalakulóban van. Olyan képzettségeket kell elsajátítanunk, amelyek régebben nem képezték részét a gyakorlatunknak. Végeselem vizsgálat, alapvető automatizálási – ha úgy tetszik programozási – ismeretek, hogy csak párat említsünk.

A fentieken felül nehezíti életünket a rövidülő határidők, a projektek növekvő száma is. Ezeket a kihívásokat a munkafolyamataink hatékonyabbá tételével tudjuk ellensúlyozni. A következőkben erről lesz szó.

Előtérben a felhasználó

Az Autodesk a világ egyik legnagyobb informatikai cége, mely több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a mérnöki szoftverek területén. Gépészeti zászlóshajója az Inventor, amelyre több, mint 20 éve számíthatnak a felhasználók.

Ahogy az iparágban minden, az Inventor is változik. Folyamatosan adaptálódnia kell a változó igényekhez, és az Autodesk a legautentikusabb helyről igyekszik információkat szerezni: a felhasználóitól, Önöktől.

A legújabb, 2024-es kiadásban a bevezetett újdonságok több, mint fele felhasználói ötlet, javaslat alapján valósult meg. Az Autodesk vonatkozó weboldalán bárki megoszthatja a közösséggel fejlesztési javaslatait, amelyet az Autodesk szakemberei monitoroznak és a népszerű ötleteket igyekeznek minél előbb bevezetni. Ezáltal a fejlődés motorja maga a felhasználó.

Komplex projektek, rövid határidők

Az Autodesk az utóbbi időben kiemelt figyelmet fektet a nagy összeállítások kezelésére és ezek gördülékenyebbé tételére. Számos fejlesztés figyelhető meg ezen a téren és az eredmények kézzel foghatóak. Az utóbbi években a nagy összeállítások megnyitása akár 150%-kal, a módosítási műveletek pedig közel 80%-kal lettek gyorsabbak. Az így felszabaduló időt új projektekre allokálhatjuk, ráadásul a futó projekt is rövidebb határidővel vállalható.

A másik nagy terület a tervezés automatizálás. Az Inventor iLogic környezete lehetővé teszi, hogy komolyabb programozási ismeretek nélkül legyünk képesek egyszerű szabályokat definiálni, amelyek kiváltják az ismétlődő repetitív folyamatokat. Legyen szó az összeállításban szereplő összes lemezalkatrész terítékének automatikus elkészítéséről, a kötelezően kitöltendő tulajdonságok (pl: cikkszám, anyag, megnevezés) értékének ellenőrzéséről, egy termékkonfiguráló ablak elkészítéséről, az iLogic gyorsan és egyszerűen képes kezelni ezeket a feladatokat. Ezzel a módszerrel szintén számottevő időt lehet megtakarítani.

Végül tegyünk említést a kommunikációról. A mérnöki folyamatokban nagyon sokszor kell együtt dolgoznunk olyan kollégákkal, partnerekkel, beszállítókkal, akik más CAD rendszert használnak. Az ő adataikat az AnyCAD technológia segítségével akár konvertálás nélkül, eredeti formájában fel tudjuk használni, ezáltal az esetleges változtatások sokkal könnyebben kezelhetők ráadásul a konverzióra szánt idő is eliminálható. Terveinket pedig egyszerűen, egy böngészőben futtatható felhő alapú nézegető segítségével megoszthatjuk partnereinkkel.

A fentiekből is jól látható, hogy az Autodesk kiemelt figyelmet fordít a tervezői igények minél szélesebb körű kielégítésének, megoldásai segítenek felvenni a ritmust az egyre gyorsabban változó világunkban.

Szerző: Németh László/ Arkance Systems HU Kft.

Kérdés és ajánlatkérés esetén keressen minket bizalommal!