Az új Autodesk Civil 3D 2025 verzió egy sor innovatív funkciót vezet be, amelyek célja a hatékonyság növelése, az összetett folyamatok egyszerűsítése és a projektek teljesítési idejének felgyorsítása. Az Autodesk Civil 3D 2025 az AutoCAD 2018 rajzformátumát használja. Az legfontosabb változások és fejlesztések összefoglalója az alábbiakban.

Még fejlettebb nyomterv-vezérlővonal kiválasztás

A Civil 3D 2025 új nyomterv-vezérlővonal kiválasztási felülete lehetővé teszi több nyomvonal és vezérlővonal gyorsabb kiválasztását a rajzfájlból. Ez a funkció egyszerűsíti az összetett, több alapvonalból álló nyomtervek beállításának folyamatát. A név, stílus és fólia szerint rendeződő kiválasztási szűrő, valamint az el-nem-nevezett vezérlővonalak elnevezésére vagy kizárására vonatkozó lehetőségek egyszerűsítik a tervezési feladatokat és javítják a munkafolyamatok hatékonyságát.

Egyszerűsített koordináta rendszer kezelés

A koordináta-rendszerek rajzokhoz való hozzárendelése mostantól egyszerűbb a frissített felülettel. A GEOS hozzárendelési funkciója megkönnyíti a megfelelő projektkoordinátarendszer kiválasztását. Ez a frissítés nemcsak a koordináta-rendszer könyvtárat bővíti, hanem a jobb geolokációs pontosság érdekében az Esri térképezési funkcióival is integrálódik.

MMS fájlok mentése

Minden alkalommal, amikor egy Civil 3D projektben nagyméretű DWG felületfájl jön létre, egy MMS fájl is létrejön. Az MMS fájlok nagyon nagyok lehetnek, egyes esetekben ezek a fájlok akár több gigabájt méretet is elérhetnek. Korábban az MMS-fájl minden alkalommal mentésre került, amikor a felületet tartalmazó DWG-fájlt megnyitották és bezárták – még akkor is, ha nem történt felületi módosítás. Ez feleslegesen további időt és feldolgozási teljesítményt vett igénybe. Mostantól az MMS-fájlok csak akkor kerülnek mentésre, ha történik felületgeometria-módosítás. Ez az egyetlen változtatás drasztikusan csökkenti az Autodesk Construction Cloud (ACC) fájlfeldolgozási időt is.

Nagy-felbontású Esri térképek integrálása

A geolokáció lapon keresztül elérhető új Esri térkép funkciók közé tartoznak a légifelvételek és az utcatérképek. Ezek a nagy felbontású térképek részletes és pontos betekintést nyújtanak, javítva a tervezési munkafolyamatokat.

Kibővítésre került az Esri-vel kötött stratégiai szövetség, hogy a Civil 2025 kiadása új integrációkat is tartalmazzon. A tervezők és mérnökök számára a terep, az utcák és a szerkezetek vizualizálása érdekében öt Esri alaptérkép került hozzáadásra a Civil 3D szalaghoz a Geolokáció fül alatt:

  • Open streets,
  • Esri streets,
  • Nagy felbontású műholdas és légi felvételek,
  • Világos-,
  • és sötétszürke monokróm térképek.

Javuló teljesítmény

A Civil 3D 2025 jelentős teljesítményjavulást mutat a megnyitások, mentések, regenerálások és a nyomtervmodellek újraépítése terén. A nagyméretű rajzfájlok kezelésének javításai a tervezési idők csökkenéséhez vezetnek. A javuló teljesítmény mögött meghúzódó fejlesztések többek között, hogy a felületek nem lesz újragenerálva, ha nem történik felületgeometria-módosítás, továbbá az MMS-fájlok mostantól csak akkor kerülnek mentésre, ha történik felületgeometria-módosítás. Javult továbbá a teljesítmény a nyomtervek és nyomtervfelület létrehozása és újragenerálása során egyaránt.

További kérdése van? Keressen minket bizalommal!

Kapcsolattartó:

Egyed András
BIM tanácsadó